Hoeveel belastingdeals met internationaal opererende bedrijven moet Nederland met EU-landen delen?

Een groot deel van de belastingdeals die Nederland maakt met internationaal opererende bedrijven wordt niet uitgewisseld met andere EU-landen, terwijl Nederland verplicht is om afspraken met ‘grensoverschrijdende effecten’ van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft Trouw.

Volgens de Belastingdienst worden naar schatting per jaar zo’n 2000 belastingdeals gemaakt met grote en kleine bedrijven, die ook gevolgen hebben voor het buitenland. Dat komt neer op 10.000 afspraken in de afgelopen vijf jaar.

Volgens Europese afspraken moeten grensoverschrijdende taxrulings met bedrijven met een omzet van minstens 40 miljoen euro worden gedeeld met de andere EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Staatssecretaris Menno Snel van financiën heeft de Kamer onlangs laten weten slechts zo’n 4000 belastingafspraken te gaan uitwisselen. Waarom de rest niet wordt gedeeld is niet duidelijk, volgens de krant.

Europarlementariër Paul Tang en Tweede Kamerlid Henk Nijboer, beiden van de PvdA, hebben opheldering gevraagd bij respectievelijk EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) en Snel.

Tang stelt dat deze verplichting ,,een wassen neus kan blijken als Nederland 6000 zaken niet deelt en zeker als Nederland niet de regels blijkt te volgen''. Nijboer wijst op de gunstige afspraak tussen de Belastingdienst en Procter & Gamble, waarbij volgens hem de voorschriften en procedures niet werden gevolgd. ,,Het mag natuurlijk niet zo zijn dat bij het nakomen van afspraken met de EU de Belastingdienst wederom steken laat vallen.''

Reactie Snel

Maar volgens staatssecretaris Snel voldoet Nederland weldegelijk aan de internationale afspraken over het uitwisselen van belastingdeals met internationaal opererende bedrijven.

Uit een inventarisatie is gebleken dat voor de jaren 2012-2016 ruim 4000 zogenoemde rulings moeten worden uitgewisseld, aldus Snels woordvoerster. ,,Deze rulings moeten in EU-en OESO-verband voor 1 januari 2018 worden uitgewisseld en hier houdt Nederland zich ook aan.’’

Ook nieuwe deals, naar schatting 2000 per jaar, worden conform de afspraken uitgewisseld, verzekert de zegsvrouw. De Tweede Kamer wordt begin 2018 geïnformeerd over de stand van zaken.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl